Най-добрият постен козунак с пюре от тиква и бавно втасване

Този постен козунак е най-близо до истинския от всички, които съм правила.

Веган козунак с пюре от тиква

За тестото:

  • 5 g суха мая (по-малко от едно пакетче)
  • 300 ml овесено мляко
  • 100 g захар
  • 40 g пюре от тиква
  • 480 – 510 g брашно 
  • 1 ч.л. сол
  • 20 mL олио
  • 3 с.л. с връх рафинирано кокосово масло 
  • ванилия, лимонови корички

За плънката по избор:

  • стафиди
  • шоколадови капки или шоколадов кувертюр
  • слънчогледов тахан
  • смлени орехи (размити с малко вода и захар)

За намазване:

  • овесено мляко + малко олио
  • захар, разбъркана с капка олио (за да се овлажни)
  • овесено мляко + мед (за намазване след изваждане от фурната)

Веган козунак с бавно втасване

Активираме маята с 1 с.л. захар в малко затоплено овесено мляко.

В купа смесваме останалото овесено мляко с пюрето от тиква, захарта, ванилията и лимоновите корички.

Добавяме и активираната мая.

Постепенно сипваме пресятото брашно и бъркаме с дървена лъжица.

Когато вече не можем да продължим да бъркаме леко замесваме докато получим еластично и меко тесто. Ако има нужда добавяме брашно. Използваме олиото при месенето, което, напомням е съвсем кратко и леко.

Оставяме тестото да почине за около 30 мин. и разпределяме буци кокосово масло по повърхността. Размазваме ги и месим, този път с разтегляне напред. 

След като тестото стане на руло от едно такова измесване, обръщаме го на 90° и месим по същия начин, докато поеме маслото.

Оставяме тестото да узрее в купа с капак в хладилника за 12 – 18 ч.

Изваждаме от хладилника и след като достигне стайна температура още веднъж леко замесваме с разтегляне по дължина без да обръщаме. 

По дължината, по което сме месили разрязваме на три парчета, които удължаваме с пръсти като отново се съобразяваме с посоката, за да запазим нишките.

Добавяме щедро плънка по желание. Завиваме всеки фитил, запечатваме добре и плетем.

Намазваме с овесено мляко и олио. Поръсваме с овлажнената захар.

Оставяме да втаса около 40 мин.

Печем в продълговата форма за кекс с хартия за печене.

При първия опит пекох в предварително загрята фурна на 180°С в продължение на 1 час, от средата покрит с алуминиево фолио.

Бих опитала да започна печенето в студена фурна.

Рецептата е с леки промени от Райна Вардева

Постен козунак

Веган козунак на конци



Коментари