Този постен козунак е най-близо до истинския от всички, които съм правила.
За тестото:
- 5 g суха мая (по-малко от едно пакетче)
- 300 ml овесено мляко
- 100 g захар
- 40 g пюре от тиква
- 480 – 510 g брашно
- 1 ч.л. сол
- 20 mL олио
- 3 с.л. с връх рафинирано кокосово масло
- ванилия, лимонови корички
За плънката по избор:
- стафиди
- шоколадови капки или шоколадов кувертюр
- слънчогледов тахан
- смлени орехи (размити с малко вода и захар)
За намазване:
- овесено мляко + малко олио
- захар, разбъркана с капка олио (за да се овлажни)
- овесено мляко + мед (за намазване след изваждане от фурната)
Активираме маята с 1 с.л. захар в малко затоплено овесено мляко.
В купа смесваме останалото овесено мляко с пюрето от тиква, захарта, ванилията и лимоновите корички.
Добавяме и активираната мая.
Постепенно сипваме пресятото брашно и бъркаме с дървена лъжица.
Когато вече не можем да продължим да бъркаме леко замесваме докато получим еластично и меко тесто. Ако има нужда добавяме брашно. Използваме олиото при месенето, което, напомням е съвсем кратко и леко.
Оставяме тестото да почине за около 30 мин. и разпределяме буци кокосово масло по повърхността. Размазваме ги и месим, този път с разтегляне напред.
След като тестото стане на руло от едно такова измесване, обръщаме го на 90° и месим по същия начин, докато поеме маслото.
Оставяме тестото да узрее в купа с капак в хладилника за 12 – 18 ч.
Изваждаме от хладилника и след като достигне стайна температура още веднъж леко замесваме с разтегляне по дължина без да обръщаме.
По дължината, по което сме месили разрязваме на три парчета, които удължаваме с пръсти като отново се съобразяваме с посоката, за да запазим нишките.
Добавяме щедро плънка по желание. Завиваме всеки фитил, запечатваме добре и плетем.
Намазваме с овесено мляко и олио. Поръсваме с овлажнената захар.
Оставяме да втаса около 40 мин.
Печем в продълговата форма за кекс с хартия за печене.
При първия опит пекох в предварително загрята фурна на 180°С в продължение на 1 час, от средата покрит с алуминиево фолио.
Бих опитала да започна печенето в студена фурна.
Рецептата е с леки промени от Райна Вардева.
Коментари
Публикуване на коментар