Прекрасен постен кекс

постен веган кекс


  • 440 г брашно
  • 240 г захар
  • 500 мл бадемово мляко + 1 с.л. ябълков оцет/лимон
  • 190 мл олио
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1/2 чл сода
  • 1/2 чл сол
  • 1 постно яйце (1 сл смляно ленено семе + 3 сл вода)
  • ванилия
  • стафиди
  • орехи
  • лимонови корички
  • 3 сл какао + 1 сл мляко + есенция ром за кафявата част


Първо приготвяме постното яйце и го оставяме за около 15 мин. За същото време оставяме да престои млякото с оцета.

В една купа смесваме сухите съставки, в друга течните. Към течните постепенно добавяме сухите.  Разбъркваме до получаване на хомогенна смес без бучки. Оставяме да престои около 15 мин. Отделяме 1/3 от сместа и към нея добавяме какаото, млякото и есенцията.

Покриваме фрма за кекс с хартия за печене и редуваме бяла с черна смес. При изсипването добавяме стафидите и орехите, като се стараем на повърхността да не останат нито стафиди, нито орехи, за да не загорят.

Печем в предварително загрята на 180С фурна:
  • 20 мин. само отдолу, покрит с фолио,
  • 20 мин. отгоре и отдолу с фолио и
  • 20 минути отгоре и отдолу без фолио.

Изваждаме, оставяме да почине 10 мин. във формата, изваждаме на решетка и изчакваме да изстине преди да го разрежем.

Рецептата с някои промени от: Floured fingers.



Коментари