- 440 г брашно
- 240 г захар
- 500 мл бадемово мляко + 1 с.л. ябълков оцет/лимон
- 190 мл олио
- 1 пакетче бакпулвер
- 1/2 чл сода
- 1/2 чл сол
- 1 постно яйце (1 сл смляно ленено семе + 3 сл вода)
- ванилия
- стафиди
- орехи
- лимонови корички
- 3 сл какао + 1 сл мляко + есенция ром за кафявата част
Първо приготвяме постното яйце и го оставяме за около 15 мин. За същото време оставяме да престои млякото с оцета.
В една купа смесваме сухите съставки, в друга течните. Към течните постепенно добавяме сухите. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес без бучки. Оставяме да престои около 15 мин. Отделяме 1/3 от сместа и към нея добавяме какаото, млякото и есенцията.
Покриваме фрма за кекс с хартия за печене и редуваме бяла с черна смес. При изсипването добавяме стафидите и орехите, като се стараем на повърхността да не останат нито стафиди, нито орехи, за да не загорят.
Печем в предварително загрята на 180С фурна:
- 20 мин. само отдолу, покрит с фолио,
- 20 мин. отгоре и отдолу с фолио и
- 20 минути отгоре и отдолу без фолио.
Изваждаме, оставяме да почине 10 мин. във формата, изваждаме на решетка и изчакваме да изстине преди да го разрежем.
Рецептата с някои промени от: Floured fingers.
Коментари
Публикуване на коментар