Постна унгарска гъбена супа

  • 4 с.л. постно масло
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 500 г гъби (различни видове)
  • 1/2 връзка копър
  • 1 с. л. сладък червен пипер + малко пушен
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 ч. ч. домашен зеленчуков или гъбен бульон
  • 1 ч.ч. постно мляко
  • 3 с.л. брашно
  • сол, черен пипер, лимонов сок на вкус
  • 1/4 връзка магданоз

Задушаваме лука и морковите, нарязани на ситно в маслото за 5 минути, добавяме и гъбите за още 10 минути.

Подправяме с копъра, червения пипер и соевия сос. Сипваме бульона. Оставяме да ври на среден огън.

Разбиваме брашното в млякото и добавяме към супата. Варим още 15 мин.

Подправяме със сол, черен пипер, лимонов сок, ситно нарязан магданоз и оставяме на много слаб огън да къкри за още 5 минути.

С промени от: Андреана Палазова, Кулинарен журнал, брой 3, февруари 2016 г.

Коментари