Постен кекс с портокалов сок


  • 400 мл. прясно изцеден сок от портокал / 7 бр. портокали
  • 300 г захар (да пробвам с 250 г)
  • 170 мл. олио
  • 420 г брашно / 3 ч.ч. от 250 мл
  • 3 ч.л. бакпулвер /11 гр.
  • ванилова захар
  • щипка сол
  • 70 г стафиди
  • шепа орехи
  • шоколадови капки

Загряваме фурната на 170°С.

В купа изсипваме сока, добавяме захарта (може и по-малко, страна много сладък) и разбъркваме с кухненска бъркалка, докато се разтопи. На тънка струйка, при постоянно разбъркване, добавяме олиото, а след това ванилиятс, солта и пресятото с бакпулвера брашно. 

Форма с диаметър 23 см. и височина 10 см. или продълговата застиламе с хартия за печене. Изсипваме сместа на части, между които слагаме стафидите и шоколада. 

Печем 20 мин. само отдолу, покрит с алуминиево фолио, 20 мин. отдолу и отгоре с фолио, 20 мин. отдолу и отгоре без фолио Ако трябва и още. 

С промени от: https://inthebeniskitchen.com/2022/04/04/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81/


Коментари