Най-вкусното постно масло




  • 240 мл кокосово масло задължително без аромат
  • 60 мл олио с неутрален вкус
  • 150 мл ядково мляко
  • 1 чл ябълков оцет или лимонов сок
  • 50 g бадемово брашно
  • 2 чл хранителна мая (може да се пропусне)
  • 1/2 чл сол
  • щипка куркума

Смесваме млякото и оцета, оставяме ги за минимум 15 мин.

Загряваме кокосовото масло, оставяме го да изстине до стайна температура. Измерваме го след като се втечни, не докато е твърдо.

Блендираме бадемовото брашно, млякото, хранителната мая, солта и куркумата докато сместа стане гладка.

Постепенно добавяме изстиналото кокосово масло, смесено с олиото като продължаваме да блендираме. Може да работим и с пасатор.

Изсипваме сместа в стъклен контейнер и оставяме в хладилника. Срок на годност около 2 седмици. Може да се съхранява и във фризер, до 3 месеца. 

Ако искаме да го ползваме за пържене или сотиране, трябва да пропуснем бадемовото брашно.

Източник: A Virtual Vegan



Коментари