Постни питки със стафиди, подходящи и за понички на фурна



за 12 питки
  • 400 г брашно
  • 170 мл. ядково мляко
  • 50 г захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. кардамон или коледна подправка от Лидл
  • 4 с.л. мазнина
  • 2 ленени яйца (2 с.л. смляно ленено семе + 6 с.л. вода)
  • 150 г стафиди

Питки:
1. Замесваме меко и еластично тесто, добавяме стафидите накрая.
2. Оставаме да втаса докато удвои обема си.
3. Разделяме на 12 части.
4. Оформяме питки, които отново втасват. Намазваме с ядково мляко + мазнина
5. Печем 20 мин. в предварително загрята на 180°С фурна.

Понички:
След като втаса тестото разточваме и изрязваме кръгове с чаша, а с по-малка правим вътрешния кръг.

Глазура за поничките:
Разтопяваме натурален шоколад с малко мляко на водна баня и потапяме поничките в него след като са изстинали.

Адаптирана от: https://youtu.be/Lpyp3t9O11c

Коментари