Шоколадов сладкиш със зехтин


Това е известният американски Crazy chocolate cake, но е със зехтин. Чаените чаши са американски = 237 ml.
  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. какао
  • 2 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 1/2 ч.л. разтворимо кафе
  • 2/3 ч.ч. зехтин
  • 2 ч.ч. студена вода
  • 1 пак. ванилова захар
Ганаш
  • 170 г кокосова сметана
  • 350 г натурален шоколад
  • 3 с.л. мед
  • 1 пак. ванилова захар
  • Част от шоколада може да заместим с какао.

Загряваме фурната на 180°C. Леко намазваме стандартна кръгла тава с мазнина по желание.

Содата гасим в оцета. Сухите съставки смесваме в една купа, течните в друга. После изсипваме течните при сухите, разбъркваме докато изчезнат бучките и изливаме в тавата.

Печем 30 мин., оставаме да изстине. През това време приготвяме ганаша на водна баня.

Разрязваме сладкиша, дупчим с вилица повърхността и заливаме с ганаша.

Съхраняваме на стайна температура.

Сладкишът става по-вкусен на втория, дори на третия ден.

Източник: https://www.themerchantbaker.com/crazy-chocolate-olive-oil-cake/

Коментари