Сурова постна торта с орехи и банани


Блат:
  • 250 г орехи (накиснати във вода от предната вечер)
  • 200 г настъргани моркови
  • 200 г фурми
  • 1 с.л. какао
  • 1 пак. ванилена захар
  • 3 с.л. кокосово масло (разтопено)


Крем:
  • 3 банана
  • 60 г натурален шоколад
  • 1 шепа орехи
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 1 пак. желатин


Пасираме съставките за блата в кухненски робот (става и с пасатор, но тогава пасираме първо морковите с фурмите и кокосовото масло, а след това постепенно добавяме орехите).

Изсипваме в кръгла форма за торта и притискаме и заравняваме. Оставяме да стегне във фризера.

През това време пасираме бананите и орехите, разтопяваме шоколада и кокосовото масло на водна баня и го добавяме към бананите. Ако кремът е твърде течен, разтваряме желатина и го изливаме на тънка струя и при непрекъснато бъркане. 

Заливаме вече стегнатия блат и връщаме във фризера, докато стегне и кремът.

Тортата на снимката има и допълнителен крем отгоре, с добавени боровинки към основния.

Декорацията е по желание.

Тортата е най-вкусна на следващия ден.





Коментари